Το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής είχε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτεί στις εγκαταστάσεις του, την Πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα, κ. Gerda Vogl. Η επίσκεψη έλαβε χώρα το διήμερο 11 και 12 Οκτωβρίου 2024 και έγινε στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή των Ιωαννίνων η νέα επικεφαλής της Αυστριακής διπλωματίας στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα πραγματοποίησε την τελετή ονοματοδοσίας του Αμφιθεάτρου του Ζωγράφειου Σχολείου σε «Αμφιθέατρο Anton Prokesch von Osten» προς τιμήν του εμβληματικού Αυστριακού Φιλέλληνα, ο οποίος υπό την ιδιότητα του πρώτου Πρεσβευτή της Αυστρίας στην Αθήνα το 1834, παρείχε πολύτιμη πολυεπίπεδη βοήθεια στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. H διοίκηση του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο ενημέρωσε την κ. Gerda Vogl για τον πολύγλωσσο χαρακτήρα του Σχολείου, τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, τους υψηλούς στόχους, τις σημαντικές επιτυχίες, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τις κοινωνικές δράσεις και συνέργειες που υλοποιεί σε Ελλάδα, Αυστρία και Ευρώπη, την εποικοδομητική συνεργασία με το Αυστριακό Ινστιτούτο ÖSD, καθώς και για την Αυστριοκεντρικότητα που διέπει τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, κ. Γεώργιος Σιούλας, οι άριστες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς της Αυστρίας θα συνεχίσουν διαρκώς να ενισχύονται. Η επικεφαλής της Αυστριακής διπλωματίας στη χώρα μας ξεναγήθηκε στους χώρους του Σχολείου, συνομίλησε με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και παρακολούθησε την τελετή υποδοχής που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του Δημοτικού, καθώς και τις παρουσιάσεις των εκπαιδευτικών του Σχολείου. Στο περιθώριο της τελετής ονοματοδοσίας η Πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα τιμήθηκε για τη συμβολή της στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας με το συλλεκτικό μετάλλιο του Αυστριακού φιλέλληνα Anton Prokesch von Osten. Το μετάλλιο εξέδωσε πριν λίγα χρόνια το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής τιμώντας τον Αυστριακό φιλελληνισμό με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η επίσκεψη της κ. Gerda Vogl στα Ιωάννινα συνδυάστηκε και με την παρουσία της στο Ρεσιτάλ Τσέλου (με χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς) από τις Αυστριακές Ana Topalovic και Rosalie Wanka, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας στο πλαίσιο του φετινού «Ελληνο-Αυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού», που διοργανώνει η Αυστριακή Πρεσβεία, ενός θεσμού που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η υψηλού επιπέδου πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία με συνδιοργανωτή το Ζωγράφειο Σχολείο και τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και του φιλόμουσου κοινού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η  συναυλία πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία των εταιρειών: ΧΡ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΣ-Γερμανικές Εκδόσεις, GRIVAS Publications, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, VALAKOS Real Estate & Construction, EUNICE Energy Group και EcoClin G&N Klouras Ioannina.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 η επικεφαλής της Αυστριακής διπλωματίας στη χώρα μας συνοδευόμενη από μέλη της Διοίκησης του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής με επικεφαλής τον Γεν. Διευθυντή κ. Γ. Σιούλα, επισκέφτηκε την Περιφέρεια Ηπείρου και είχε συνάντηση με την κ. Αγνή Νάκου, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχη Ηπείρου, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης η κ. Κατερίνα Αρλέτου, Αντιπεριφερειάρχης για θέματα του Τομέα Ανάπτυξης των Ορεινών Όγκων, ο κ. Κων/νος Κίτσιος, Αντιπεριφερειάρχης για θέματα του Τομέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης και η κ. Μαργαρίτα Γκογκάκη, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος με αρμοδιότητες σε θέματα των Κοινωνικής Πρόνοιας και Συνοχής. Τη συζήτηση απασχόλησαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με την Πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη στενών δεσμών συνεργασίας της Αυστρίας με την Ήπειρο, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Στη συνέχεια, η κ. Gerda Vogl επισκέφτηκε το Δημαρχείο Ιωαννίνων και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Θωμά Μπέγκα, όπου παρατέθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία καθιστούν τα Ιωάννινα έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό τεσσάρων εποχών. Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο κ. Στέφανος Ζέρβας, Ειδικός Σύμβουλος του δημάρχου Ιωαννίνων, η επικεφαλής της Αυστριακής διπλωματίας στην Αθήνα εστίασε στις δυνατότητες που ανοίγονται για την πόλη στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων από τη συμμετοχή των Ιωαννίνων στο δίκτυο των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης ως το 2030. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Τελευταίος σταθμός των επαφών της Πρέσβεως της Αυστρίας στην Αθήνα, στην περιοχή μας, ήταν το Ελληνικό Ιωαννίνων, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων κ. Νικόλαο Βαΐτση και τον διακεκριμένο Ηπειρώτη γλύπτη κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, ιδρυτή και διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Στη συνάντηση με τον κ. Ν. Βαΐτση τη συζήτηση απασχόλησε η δικτύωση του ορεινού δήμου των Τζουμέρκων και η προοπτική αδελφοποίησης με αντίστοιχο ορεινό δήμο της Αυστρίας, μέσα από την οποία θα προκύψουν πολύτιμα οφέλη για τους ξενοδόχους και τους κτηνοτρόφους στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Η κ. Gerda Vogl ξεναγήθηκε από τον κ. Θ. Παπαγιάννη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα εκθέματα που μιλούν για την ιστορία της Ηπείρου. Ταυτόχρονα, η επικεφαλής της Αυστριακής διπλωματίας στη χώρα μας επισκέφτηκε τα γλυπτά που δημιούργησαν οι Αυστριακοί γλύπτες κ.κ. Peter Berger και Heinz Knapp κατά διάρκεια του 14ου Συμποσίου Γλυπτικής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» το περασμένο καλοκαίρι. Η φετινή καλλιτεχνική συνάντηση γλυπτικής είχε έντονο Αυστριακό χρώμα και, με πρωτοβουλία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής διενεργήθηκε με τη συμμετοχή γλυπτών και από την Αυστρία. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο καταξιωμένοι Αυστριακοί γλύπτες φιλοξενήθηκαν από τις 31 Ιουλίου έως τις 21 Αυγούστου 2024 στο Ελληνικό και δημιούργησαν τα δικά τους γλυπτά αφήνοντας στην Ηπειρώτικη γη εξαιρετικά δείγματα της Αυστριακής γλυπτικής, που θα αποτελούν μνημεία της Ελληνο-Αυστριακής φιλίας και συνεργασίας. Η συνάντηση της Αυστριακής Πρέσβεως στην Αθήνα, στο Ελληνικό, ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.