Την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, μια ημέρα που τιμούμε τη μνήμη του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και ταυτόχρονα γιορτάζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την αδιάλειπτη παρουσία και χρήση της από την αρχαιότητα έως σήμερα, ανέδειξαν οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής μέσα από τη γιορτή που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, ανήμερα της φετινής επετείου.
Οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ρήσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, με φράσεις εμβληματικών προσωπικοτήτων και να κατανοήσουν το θεμελιώδη ρόλο, που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Επίσης, έπαιξαν και λεκτικά παιχνίδια με ετυμολογία λέξεων και γλωσσικές ρίζες, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου παρακολούθησαν απόσπασμα από τον λόγο που εκφώνησε ο Ξενοφώντας Ζολώτας στην αγγλική γλώσσα, κάνοντας χρήση λέξεων με αρχαιοελληνικές ρίζες.
 Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.