Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρέθηκαν μαθητές Γυμνασίου του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής για να συμμετάσχουν στην επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο: Στα μονοπάτια της Πρωτοτυπίας και της Δημιουργικότητας», που διοργάνωσε το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική, την Ακαδημία Νευροεπιστημών και την Σχολή Καλών Τεχνών, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της διεθνούς Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο-Brain Awareness Week 2024 και συντονίστηκε από τον Δρ. Κων/νο Τσάμη, Νευρολόγο, Επίκουρο Καθηγητή Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων.

 

Οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο μυήθηκαν στις βασικές αρχές της Νευροεπιστήμης, γνώρισαν τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος και υπό την καθοδήγηση επιστημόνων με τη χρήση μικροσκοπίων παρατήρησαν τα νευρικά κύτταρα και χρησιμοποίησαν προπλάσματα εγκεφάλου για να μελετήσουν τη δομή του. Τέλος, με τη χρήση αισθητήρων και εγκεφαλογράφων, τους δόθηκε η δυνατότητα να συνδέσουν δομές του εγκεφάλου με τις αντίστοιχες λειτουργίες του.

Επιπλέον, οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, μέσα από εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν, παρακολουθώντας προβολές και συμμετέχοντας σε συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες, γνώρισαν τη λειτουργία του εγκεφάλου και ευαισθητοποιήθηκαν για τη σημασία της γνώσης για το νευρικό μας σύστημα. Επίσης, κατέκτησαν τη σημασία της δημιουργικής σκέψης αλλά και την αναζήτηση της πρωτοτυπίας, ενώ συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη κατανόησαν, ότι η λειτουργία του εγκεφάλου ρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματός μας αλλά και κάθε έκφανση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

 

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, στα Τμήματα των Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία, ώστε να εξοικειωθούν με το πανεπιστημιακό περιβάλλον να συνδυάσουν τη θεωρία με την πράξη, τη γνώση με την έρευνα και να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα την ακαδημαϊκή ζωή και τις επιλογές σπουδών τους.

 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ όπως προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού ITV, κάνοντας κλικ στο link που ακολουθεί:

https://ioanninatv.gr/index.php/news/video/itv-08-03-2024-6