Ένα βιωματικό μάθημα ιστορίας είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία μαθητών του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Διχουνίου. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος των Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα: «Ο Διονύσιος φιλόσοφος και το Προεπαναστατικό Κίνημα του 1611», που υλοποιείται την τρέχουσα σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο. Μέσα από αφηγήσεις, διηγήσεις και επιτόπια ιστορική μελέτη οι μαθητές γνώρισαν άγνωστες πτυχές του προεπαναστατικού κινήματος, που με μπροστάρη τον φλογερό επαναστάτη Επίσκοπο Διονύσιο Φιλόσοφο και ορμητήριο αυτή την άγονη γωνιά της Ηπείρου, επιχείρησε πριν από 412 χρόνια να απελευθερώσει την περιοχή των Ιωαννίνων από τον Οθωμανικό ζυγό.
Τους μαθητές υποδέχτηκε στην Ιερά Μονή ο Ιερατικός Προϊστάμενος Ιερέας Γεώργιος Νταλλής, ο οποίος τους ενημέρωσε για το μνημείο και τις σημαντικές τοιχογραφίες που υπάρχουν στο κτήριο. Ακολούθησε επίσκεψη στη βιβλιοθήκη του πολιτιστικού κέντρου Διχουνίου, όπου οι μαθητές συνάντησαν τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Διχουνίου, κ. Χρήστο Νούση και εντυπωσιάστηκαν από τα βιβλία με θέμα τη ζωή και το έργο του Διονυσίου. Μια έκπληξη περίμενε τους μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, καθώς στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας που πραγματοποιούν αυτή την περίοδο, τους δόθηκαν οι ομιλίες των καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.κ. Πορτελάνου, Μπάκα, καθώς και του πρώην Πρύτανη κ. Καψάλη οι οποίες είχαν εκφωνήσει στην εκδήλωση “Φιλοσόφεια”’.
Η επίσκεψη των μαθητών ολοκληρώθηκε με κεράσματα από τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι και τους ευχαρίστησαν με τον τρόπο αυτό για την επιλογή τους να επισκεφτούν το ιστορικό Διχούνι.