Ένα Αυστριακό χριστιανικό έθιμο το “Laternenzug am Martinstag”  το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Μαρτίνου (Sankt Martin) και διδάσκει στους μαθητές την προσφορά προς το συνάνθρωπο, αναβίωσε το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής μέσω της πομπής με τα φαναράκια στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης των Ιωαννίνων. Η εκδήλωση του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Μαρτίνου η οποία αποτελεί για τα παιδιά στην Κεντρική Ευρώπη μια ξεχωριστή μέρα γιορτής, στη διάρκεια της οποίας διασχίζουν τις συνοικίες των πόλεων σε μια πομπή (Laternenzug) με χρωματιστά φαναράκια (Laterne) και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στον Άγιο Μαρτίνο (Martinslieder).
Τα τραγούδια των μαθητών αναφέρονταν στην πράξη αγάπης του Αγίου Μαρτίνου και όλοι οι μαθητές έγιναν μια φωνή για να τραγουδήσουν για την αξία της προσφοράς. Η ατμόσφαιρα στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης των Ιωαννίνων ήταν εορταστική και η εικόνα με τα φαναράκια να λαμπυρίζουν στο σκοτάδι και τις παιδικές φωνές να γεμίζουν τους δρόμους με τραγούδια ήταν μοναδική. Η πομπή ολοκληρώθηκε στην κεντρική πλατεία όπου μοιράστηκαν γλυκίσματα στα παιδιά, τα οποία τα παιδιά τα έκοψαν σε μικρά κομμάτια για να τα μοιραστούν στη συνέχεια με τα μέλη της οικογένειας τους, κάνοντας έτσι πράξη το νόημα της γιορτής.
Η γιορτή έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να κατανοήσουν το Αυστριακό έθιμο να διδαχθούν από το βίο του Αγίου και να αντιληφθούν πόσο χρήσιμο είναι να μοιραζόμαστε πράγματα με τον πλησίον μας που τα έχει περισσότερο ανάγκη, όπως έκανε και ο Άγιος Μαρτίνος, που ήταν ένας απλός άνθρωπος που μοιράζονταν τα υπάρχοντα του και στήριζε όσους είχαν ανάγκη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Μαρτίνος ήταν ένας απλός Ρωμαίος στρατιώτης που πάντα βοηθούσε τους γύρω του και κάποτε βοήθησε έναν ζητιάνο, ο οποίος την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε στο όνειρο του και του φανέρωσε ότι είναι ο Ιησούς Χριστός. Γεγονός που έκανε τον Μαρτίνο να βαπτιστεί Χριστιανός.