Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, με τη συμμετοχή μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο συνοδεία εκπαιδευτικών του Σχολείου στο πλαίσιο του προγράμματος της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο υλοποιούν οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο.
Η επίσκεψη στο επιβλητικό κτήριο της Ελληνικής δημοκρατίας στην καρδιά της Πλατείας Συντάγματος, που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, περιελάμβανε ανάλυση για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, η οποία αποτελεί θεμέλιο λίθο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους κυριότερους χώρους και φυσικά στην αίθουσα της ολομέλειας και περιηγήθηκαν στις ιστορικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο χώρο την τρέχουσα περίοδο.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επίσκεψη των μαθητών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς γνώρισαν από κοντά μια κιβωτό πολιτισμού και ενημερώθηκαν για τις σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του. Οι μαθητές δεν παρέλειψαν να περιηγηθούν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και να απολαύσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του χώρου.
Η επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έναν τόπο με ιδιαίτερη αξία τόσο για τον Ελληνικό όσο και για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Στη συνέχεια, οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου ξεναγήθηκαν στο μουσείο της Ακρόπολης και γνώρισαν από κοντά τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Επόμενος σταθμός της εκπαιδευτικής επίσκεψης των μαθητών ήταν ο ιστορικός χώρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπου ξεναγήθηκαν στη βιβλιοθήκη με τα σημαντικά ιστορικά συγγράμματα και θαύμασαν τα τηλεσκόπια που υπάρχουν στο χώρο.
Η επίσκεψη των μαθητών του Ζωγράφειου Σχολείου στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο, Θωρηκτό “Γεώργιος Αβέρωφ” αποτέλεσε ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, καθώς τους έδωσε τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του πλοίου και να γνωρίσουν πολλά για την ένδοξη ιστορία του, τον ηρωισμό των Ελλήνων αλλά και για την πολύτιμη συμβολή του στη νικηφόρα έκβαση των Βαλκανικών πολέμων.

Όμως η εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο στην Αθήνα περιελάμβανε και μια θεατρική παράσταση και συγκεκριμένα το θρυλικό έργο: “Ο Κύκλος των χαμένων ποιητών” του Τομ Σούλμαν στο θέατρο “Βρετάνια”.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε, ότι οι μαθητές δεν έχασαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και να γνωρίσουν από κοντά το κέντρο της πρωτεύουσας.

 

Οι μαθητές επέστρεψαν στα Ιωάννινα αποκομίζοντας πολλαπλά εκπαιδευτικά οφέλη και μια πολύτιμη ιστορική γνώση, που δικαιολογούν απόλυτα τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της εκδρομής στην Αθήνα.