Το Ζωγράφειο Σχολείο, το πρώτο Ευρωπαϊκό Σχολείο στην Ήπειρο και το πρώτο στην Ελλάδα Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να συμμετάσχει στη διαδικασία αξιοποίησης από τη χώρα μας του Διεθνούς Προγράμματος για την Αξιολόγηση των Μαθητών “PISA” (Programme for International Student Assessment) του ΟΟΣΑ. Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία στο Σχολείο οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές που φοιτούν την τρέχουσα σχολική χρονιά στη Γ’ τάξη Γυμνασίου.
Οι εξετάσεις στις οποίες επίσης έλαβαν μέρος και μαθητές της Γ’ τάξης Γυμνασίου από άλλα 299 επιλεγμένα Γυμνάσια της χώρας, αποτελούν μια διεθνή έρευνα που διεξάγεται στον χώρο της εκπαίδευσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε τρία χρόνια) από το 2000 μέχρι σήμερα, και είναι αποτέλεσμα διακρατικής συνεργασίας των χωρών μελών του ΟΟΣΑ και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ. Τα φύλλα απαντήσεων των μαθητών ήταν ανώνυμα και περιείχαν μόνο την πληροφορία της οικείας Περιφέρειας, ενώ οι μαθητές δεν έκαναν καμία προετοιμασία για να συμμετέχουν στις εξετάσεις, δεν βαθμολογήθηκαν και ούτε συναγωνίστηκαν μεταξύ τους ποιος θα είναι ο καλύτερος, καθώς οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν είναι εξετάσεις αριστείας αλλά καλύπτουν βασικές γνώσεις που οι μαθητές έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο.
Σκοπός του προγράμματος “PISA” είναι η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων των συμμετεχουσών χωρών με όρους επίδοσης των μαθητών. Στη βάση ενός από κοινού διαμορφωμένου και διεθνώς αποδεκτού πλαισίου εργασίας, οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν να συγκρίνουν τις επιδόσεις των μαθητών τους με τις επιδόσεις των μαθητών άλλων χωρών. Με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα “PISA” βοηθά κάθε χώρα όχι μόνο να κατανοεί αλλά και να ενισχύει την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού της συστήματος, αντλώντας στοιχεία από πετυχημένα μοντέλα άλλων χωρών.