Οι μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου που συμμετέχουν στην Ομάδα Φιλελληνισμού του Σχολείου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και έλαβαν μέρος στο φετινό μαθητικό διαγωνισμό που διενεργείται στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2021, με θέμα: «Ο Φιλελληνισμός, η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση». Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, οι μαθητές που φοιτούν στο πρώτο στην Ελλάδα Σχολείο, που εισαγάγει στην εκπαιδευτική του διαδικασία στοιχεία Αυστριακής Αγωγής, αποφάσισαν να τιμήσουν τον Φιλελληνισμό και να ασχοληθούν με ένα θέμα που δεν έχει φωτιστεί αρκετά από την Ελληνική Ιστοριογραφία, όπως είναι ο Αυστριακός Φιλελληνισμός. Στο πλαίσιο αυτό, ερεύνησαν, μελέτησαν και μέσω video που δημιούργησαν, στο πλαίσιο της φετινής επετείου της 25ης Μαρτίου, παρουσιάζουν και τιμούν τις άγνωστες μέχρι σήμερα στη χώρα μας πτυχές του Αυστριακού Φιλελληνισμού, που έγραψε τις δικές του χρυσές σελίδες προσφοράς και θυσίας στο πάνθεον των Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Και επειδή ο Αυστριακός Φιλελληνισμός δεν είναι ένα στατικό ιστορικό γεγονός που συνέβη πριν από 200 χρόνια αλλά αποτελεί ένα διαρκές και διαχρονικό κίνημα προσφοράς προς τη χώρα μας, το καταγράφουν ως μια δυναμική στήριξης της πατρίδας μας ακόμη και σήμερα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο προγραμματισμένων εκπαιδευτικών επισκέψεων και τηλεδιασκέψεων με πανεπιστημιακούς καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως είναι ο Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας κ. Σταυράκος Χρήστος και ο Καθηγητής Φιλοσοφίας κ. Πέτσιος Κωνσταντίνος, οι μαθητές ενημερώθηκαν, συζήτησαν, αναζήτησαν, κατέγραψαν και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, στην προσπάθειά τους είχαν πρόσβαση και και στο πολύτιμο αρχειακό υλικό της Καθηγήτριας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης κ. Μαρίας Στασινοπούλου, της Ομότιμης Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Όλγας Κατσιαρδή-Χέρινγκ, της Διδάκτορος του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Ίλιας Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister και του Διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Δασκαρόλη Ιωάννη. Τέλος, θα πρέπει να μνημονεύσουμε ιδιαιτέρως την συνεισφορά ενός Μεγάλου Ηπειρώτη, του ιδρυτή της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, του ιδρυτή του Μουσείου Φιλελληνισμού και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821, κ. Κωνσταντίνου Βελέντζα, ο οποίος παρείχε στους μαθητές πολύτιμο αρχειακό υλικό σχετικά με τον Αυστριακό Φιλελληνισμό.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του μαθητικού διαγωνισμού, οι έξι πρώτοι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν ειδικό βραβείο, και δώρο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παράλληλα, ανάλογα με το σενάριο των εκδηλώσεων που θα επιλεγούν, την αρτιότητα της εργασίας, αλλά και τα δεδομένα της πανδημίας COVID-19, οι διοργανωτές του μαθητικού διαγωνισμού ενδέχεται να καλέσουν ορισμένα σχολεία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ειδικές εκδηλώσεις, παρουσία ευρύτατου κοινού, πολιτικών, διπλωματών και εκπροσώπων των χωρών καταγωγής των Φιλελλήνων που θα επιλεγούν να τιμηθούν από όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, απογόνων Φιλελλήνων που ζουν σήμερα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, κ.α. Επίσης, οι διοργανωτές του μαθητικού διαγωνισμού θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να οργανώσουν κατά τη διάρκεια του 2021 εκδηλώσεις και στο εξωτερικό, όπου επιλεγμένα σχολεία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και να επαναλάβουν το έργο τους με την συμμετοχή σχολείων και οργανώσεων νέων από την χώρα καταγωγής των Φιλελλήνων που θα επιλέξουν να τιμήσουν.