Στην «Πόλη των πόλεων» στη μαγευτική Κωνσταντινούπολη βρέθηκε το διάστημα 2-8 Οκτωβρίου 2022 αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής (αποτελούμενη από πέντε μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικούς), προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της τρίτης εκπαιδευτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου: “SmARTourism”, που υλοποιείται τη διετία 2021-23 με τη συμμετοχή πέντε ακόμα ευρωπαϊκών σχολείων.

Οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο ήρθαν σε επαφή με τους συμμαθητές τους από την Τουρκία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, ανέπτυξαν πνεύµα συνεργασίας και συλλογικότητας, ενώ βελτίωσαν την Αγγλομάθειά τους και τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Επίσης, γνώρισαν νέους πολιτισμούς και νέα εκπαιδευτικά συστήματα και εμπέδωσαν τη συνείδηση του ευρωπαίου πολίτη  µε την ταυτόχρονη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και της πολιτισµικής µας αυτογνωσίας. Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης πρόβαλαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες τις ομορφιές των Ιωαννίνων, καθώς και το video που ετοίμασαν για το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας “Photometria” που πραγματοποιείται με επιτυχία κάθε φθινόπωρο στην πόλη μας. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο τις εκπαιδευτικής επίσκεψης πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με εκπρόσωπο της κοινότητας των Τουρκογιαννιωτών της Κων/πολης.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Ζωγράφειου Σχολείου ξεναγήθηκαν στα παγκόσμιας αναφοράς αξιοθέατα της Βασιλεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η οποία σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, καθώς η ξεχωριστή γεωγραφική της θέση την καθιστά, ως τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ηπείρους, στην Ευρώπη και την Ασία.