Το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, το πρώτο Ευρωπαϊκό Σχολείο στην Ήπειρο, μέσα από την υλοποίηση ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων Erasmus+ προωθεί καθημερινά την ευρωπαϊκή συνεργασία στη σχολική εκπαίδευση, με πολλαπλά εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη για τους μαθητές του.
Ταυτόχρονα, με αίσθημα ευθύνης στηρίζει τη συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών με δήμους της Ευρώπης και ενισχύει την πρωτοβουλία “Διπλωματία των Πόλεων” του μεγαλύτερου δήμου της Ηπείρου, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία και ανάπτυξη αμφίδρομων σχέσεων μεταξύ των πόλεων της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία υπό τον δήμαρχο της πόλης Edeleny της Ουγγαρίας, κ. Oszkár Molnár και τη συμμετοχή Ούγγρων εκπαιδευτικών, υπό τη συνοδεία του Γενικού Διευθυντή του Ζωγράφειου Σχολείου κ. Γεωργίου Σιούλα, πραγματοποίησε επίσκεψη στο δημαρχείο Ιωαννίνων, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης μας κ. Μωυσή Ελισάφ. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης συνεργασιών, κυρίως στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα, ενώ συμφωνήθηκε η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο δήμων.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι την τρέχουσα εβδομάδα η Ουγγρική εκπαιδευτική αποστολή βρίσκεται στην πόλη μας για να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική συνάντηση των εταίρων του έργου Erasmus+ που διοργανώνει και συντονίζει το Ζωγράφειο Σχολείο. Για το πρώτο Ευρωπαϊκό Σχολείο στην Ήπειρο αποτελεί σημαντική υποχρέωση η ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για διασχολικές, διακρατικές και διαδημοτικές συνεργασίες. Για το λόγο αυτό είναι αρωγός στη διαδικασία εξωστρέφειας του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας του δήμου μας με δήμους της Ευρώπης.