Το Ζωγράφειο Σχολείο στο επίκεντρο της Ελληνο-Αυστριακής Διασύνδεσης

 

Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει το Ζωγράφειο Σχολείο όχι μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και σε ό,τι αφορά την Ελληνο-Αυστριακή διασύνδεση, αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στα Ιωάννινα της κ. Martina Hermann Πληρεξούσιας Υπουργού και Αναπληρώτριας Επικεφαλής της Αποστολής της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

 

Η επίσκεψη της κ. M. Hermann στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού «Ελληνο-Αυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού» που διοργανώνει η Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, ενός θεσμού που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, και της συναυλίας κλασικής μουσικής που έδωσε το διάσημο Βιεννέζικο κουαρτέτο εγχόρδων “Auner Quartett” στο φετινό 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης. Η σημαντική πολιτιστική εκδήλωση του φετινού καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης και συνδιοργανωτές ήταν το Ζωγράφειο Σχολείο, το Κέντρο Ελληνο-Αυστριακής Διασύνδεσης και φυσικά ο δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό του Κέντρο.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Πληρεξούσιας Υπουργού στο Ζωγράφειο Σχολείο αλλά και στο πλαίσιο επαφών που είχε στο περιθώριο της συναυλίας στην Αρχαία Δωδώνη με κοινωνικούς φορείς της περιοχής, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης και η ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ φορέων της Ηπείρου και της Αυστρίας στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρείν.

 

Στην επίσκεψη της στο Ζωγράφειο Σχολείο η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αποστολής της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, ξεναγήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του πρώτου ευρωπαϊκού σχολείου στην Ήπειρο το οποίο ιδρύθηκε το 2020 και πέρα από το αμιγώς ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθεί ένα μοντέλο βασισμένο στην Αυστριακή αγωγή, ενώ συνεργάζεται με επίσημους φορείς του Αυστριακού κράτους. Ένα σχολείο που κρατά σήμερα ζωντανή τη μνήμη της προσφοράς του εμβληματικού Εθνικού Ηπειρώτη Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου, του οποίου η οικογένεια μέσα από τις δωρεές και τις ευεργεσίες διασυνδέει μέχρι και σήμερα την Ήπειρο και τους Έλληνες με τη Βιέννη και το φίλο λαό της Αυστρίας. Η κ. M. Hermann ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Ζωγράφειου Σχολείου κ. Γεώργιο Σιούλα και τον πρόεδρο του Κέντρου Ελληνο-Αυστριακής Διασύνδεσης, καθηγητή κ. Χρήστο Σταυράκο για ζητήματα Ελληνο-Αυστριακής διασύνδεσης στην περιοχή και συνομίλησε και με τα μέλη της διοίκησης της Ι.Κ.Ε. Ζωγράφειο.

 

Στο περιθώριο της συναυλίας στην Αρχαία Δωδώνη η Πληρεξούσια Υπουργός είχε σύντομες διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Δωδώνης κ. Χρήστο Ντακαλέτση, τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Οδυσσέα Πότση, τον αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σταύρο Νικολόπουλο, τoν πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριο Δημητρίου και τον υποδιευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» κ. Μιχάλη Ντέμσια.

 

Τη συναυλία στην Αρχαία Δωδώνη τίμησε με την παρουσία της και η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αυστρίας, βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. κ. Ασημίνα Σκόνδρα, η οποία προηγουμένως επισκέφτηκε το Ζωγράφειο Σχολείο και συνομίλησε με τον Γενικό Διευθυντή του Ζωγράφειου Σχολείου κ. Γεώργιο Σιούλα και τα μέλη της διοίκησης της Ι.Κ.Ε. Ζωγράφειο.

 

Το Ζωγράφειο Σχολείο επισκέφτηκε και η καλλιτεχνική σύμβουλος της συναυλίας κ. Κωσταντία Γουρζή μαέστρος, συνθέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου. Η κ. Κ. Γουρζή συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή του Ζωγράφειου Σχολείου κ. Γεώργιο Σιούλα και μέλη της διοίκησης της Ι.Κ.Ε. Ζωγράφειο, επισκέφτηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον πρύτανη κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας σε επίπεδο πραγματοποίησης εκδηλώσεων υψηλής πνευματικής και καλλιτεχνικής στάθμης.

 

Στο περιθώριο της συναυλίας του Αυστριακού κουαρτέτου στην Αρχαία Δωδώνη, παρουσία χιλιάδων θεατών τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας οι κ.κ. Martina Hermann και Ασημίνα Σκόνδρα, από τους κ.κ. Γεώργιο Σιούλα και  κ. Χρήστο Σταυράκο αντίστοιχα, με το συλλεκτικό μετάλλιο του Αυστριακού φιλέλληνα Άντον Πρόκες Φον Όστεν το οποίο εξέδωσε το Ζωγράφειο Σχολείο τιμώντας τον Αυστριακό φιλελληνισμό με αφορμή τη φετινή επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναυλία του “Auner Quartett” πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Δήμου Δωδώνης, τη στήριξη των χορηγών του και με τη χορηγία και υποστήριξη των εταιρειών: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου (χορηγός), Volton (χορηγός), Ι.ΚΤΕΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (υποστηρικτής) και Τζιάκος Ν. Α.Ε. (υποστηρικτής).