Συνεργασία του Ζωγράφειου Σχολείου με το Αυστριακό Σχολείο “W@lz Wiener Lern Zentrum”

 
Η κοινή βούληση των διοικήσεων του Ζωγράφειου Σχολείου και του “W@lz Wiener Lern Zentrum” που βρίσκεται στη Βιέννη για την έναρξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Σχολεία, αποφέρει καθημερινά πολλά οφέλη για τους μαθητές μας αλλά και την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.
 
Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και φιλίας ανάμεσα στα δύο Σχολεία, που θα μας επιτρέψουν να ανταλλάσσουμε ιδέες, εμπειρίες, πρακτικές, γνώσεις, επισκέψεις και να υλοποιούμε κοινές δράσεις εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου. Να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο κανάλι συνεργασίας στα πεδία της κινητικότητας των μαθητών, της συνεργασίας στην υλοποίηση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, της ενίσχυσης της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, της ανταλλαγής καλών εκπαιδευτικών πρακτικών αλλά και της διασύνδεσης των μαθητών μας με έγκριτους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και προσωπικότητες.
 
Η σύνθεση του Σχολείου μας με τα στοιχεία του Αυστριακού εκπαιδευτικού συστήματος και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτό μας παρέχει, βοηθά τους μαθητές μας να αποκομίζουν εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και πολιτισμικά οφέλη, να διευρύνουν τους ευρωπαϊκούς ορίζοντές τους και να αποκτούν όλες τις αναγκαίες δεξιότητες, ώστε με την ιδιότητα του αυριανού πολίτη να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία στα πεδία της επιστήμης και της κοινωνίας.
 
Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ελληνο-Αυστριακού ενδιαφέροντος που υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά το Ζωγράφειο Σχολείο με σημαντικές προσωπικότητες και επίσημους φορείς της Ελλάδας και της Αυστρίας, ομάδα τεσσάρων μαθητριών Γυμνασίου του Σχολείου μας και ομάδα συμμαθητών τους από το W@lz Wiener Lern Zentrum βίωσαν μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία συμμετέχοντας σε Τηλεδιάσκεψη για το περιβάλλον με συμμετέχοντες την Υπουργό Περιβάλλοντος της Αυστρίας κ. Leonore Gewessler και τον Έλληνα Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γεώργιο Αμυρά. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κ. Martina Hermann, Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αποστολής της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ ο Διευθυντής του Ζωγράφειου Σχολείου κ. Γεώργιος Σιούλας και η κ. Tamara Galhuber εκ μέρους της Διεύθυνσης του Αυστριακού Σχολείου συμπλήρωσαν το πάνελ των συνομιλητών. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Μαρία Βασσιλάκου, πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης και μέλος του “Horizon Europe Mission Board for Climate Neutral and Smart Cities”. Στον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της Τηλεδιάσκεψης, οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου ανέπτυξαν στους δύο Υπουργούς τις σκέψεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος και έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα για ζητήματα τοπικού και ευρύτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Αντίστοιχα, τοποθετήσεις και ερωτήσεις έκαναν προς τους δύο Υπουργούς και οι μαθητές από το σχολείο της Βιέννης. Η Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Ιουνίου 2021 στην αγγλική γλώσσα και προβλήθηκε ζωντανά μέσω του καναλιού του Ζωγράφειου Σχολείου στο YouTube, όπου είναι διαθέσιμη να την παρακολουθήσετε, κάνοντας κλικ στο link που ακολουθεί: