Με αφορμή τη θεσμοθέτηση της 6ης Μαρτίου ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας κατά της Βίας στο σχολικό περιβάλλον, το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής διοργάνωσε εκδήλωση ευαισθητοποίησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση της σύγχρονης αυτής μάστιγας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων Γυμνασίου-Λυκείου του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, με ομιλητή τον κ. Βασίλη Κούτρα, Καθηγητή Αγωγής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Επιστημονικά Υπεύθυνο στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» και είχε ως θέμα: «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της σχολικής βίας».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν, αφενός η ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών από έναν ειδικό πανεπιστημιακό για την πρόληψη και αποτροπή φαινομένων βίας και εκφοβισμού και, αφετέρου η μεταξύ τους ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων, ώστε να είναι όλοι σε εγρήγορση για την αποτροπή φαινομένων bullying στη ζωή των ανηλίκων. Ο κ. Βασίλης Κούτρας ανέλυσε όλες τις μορφές του φαινομένου και σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπισή του υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν μεταξύ των μαθητών οι αξίες του σεβασμού, της ισότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι είναι  χρέος όλων μας να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των παιδιών να ζουν σε ένα σχολικό περιβάλλον που να τους παρέχει ασφάλεια, ενώ τέλος επισήμανε το γεγονός, ότι τα παιδιά θα πρέπει να μη φοβούνται και όταν χρειαστεί να έχουν το θάρρος της γνώμης να μιλήσουν και να καταγγείλουν.

Στο γόνιμο διάλογο που ακολούθησε οι μαθητές κατέθεσαν προς συζήτηση τους δικούς τους προβληματισμούς, έλυσαν τις απορίες τους και δεσμεύτηκαν ότι σε περίπτωση που υποπέσει κάτι στην αντίληψή τους δεν θα μείνουν απλά θεατές σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού αλλά θα γίνουν πρωταγωνιστές και με τη φωνή τους θα σπάσουν τον κύκλο της σιωπής.