Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η διοργάνωση των διήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέμα: “Σημεία Συνάντησης Ελλάδας-Αυστρίας – Treffpunkte Griechenland-Österreich” που διοργάνωσε το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής σε συνεργασία με το Αυστριακό Ινστιτούτο ÖSD (Αυστριακός Φορέας Πιστοποίησης Γερμανομάθειας). Εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, εικαστικές δημιουργίες, προβολές, ψηφιακά παιχνίδια, κουίζ, χοροί και μελωδίες από την Ελλάδα και την Αυστρία πλημμύρισαν το διήμερο 19 και 20 Απριλίου 2024 τον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής” στα Ιωάννινα και δημιούργησαν μια ζωντανή γέφυρα πολιτισμού με την Αυστρία, ενώ η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία των εκδηλώσεων.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη δράση που ήταν αφιερωμένη στη Γερμανόφωνη Παιδική Λογοτεχνία, όπου πραγματοποιήθηκε ανάγνωση του κλασικού παιδικού βιβλίου της βραβευμένης Αυστριακής συγγραφέως Mira Lobe με τίτλο “Das kleine ich bin ich”. Την απόδοση στα ελληνικά έκανε η ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι η οποία είναι η μεταφράστρια του βιβλίου στα ελληνικά και η οποία βρέθηκε στα Ιωάννινα και τίμησε με την παρουσία της τις εκδηλώσεις. Εκπρόσωποι του Αυστριακού Ινστιτούτου ÖSD διάβασαν στα γερμανικά το βιβλίο και ακολούθησε δημιουργικό εργαστήριο πάνω στο βιβλίο και συζήτηση των παιδιών με την Πανεπιστημιακό.
Στις εκδηλώσεις έλαβε χώρα έκθεση ζωγραφικής με έργα όλων των μαθητών του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής με θέμα: Ελλάδα-Αυστρία, Σημεία Συνάντησης, όπου αναδείχθηκαν μνημεία, τοπία, προσωπικότητες και η αρχιτεκτονική των δύο χωρών. Επίσης, προβλήθηκαν video με πληροφορίες για τις δύο χώρες και τον Εθνικό Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφο, ενώ οι μαθητές δοκίμασαν τις γνώσεις τους σε ψηφιακό παιχνίδι με τη νικήτρια να κερδίζει ένα tablet. Η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο τραγούδησε ελληνικά και αυστριακά τραγούδια, το μουσικό σύνολο του Σχολείου με μελόντικες έπαιξε την “Ωδή στη Χαρά”, ενώ τα μαθητικά χορευτικά σύνολα χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς και αυστριακούς χορούς (Ηπειρώτικους, Κρητικούς, Waltz, Polka).
Στο χώρο διατέθηκαν Πασχαλινές χειροτεχνίες του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» προς ενίσχυση του πολύτιμου έργου που επιτελεί.