Την ευκαιρία να επισκεφτεί περιοχές της Μικράς Ασίας και ταυτόχρονα να γνωρίσει τις εστίες και τα μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού, που εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής κληρονομιάς και ιστορίας, είχε αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής που ταξίδεψε στην κοιτίδα του Ελληνισμού στην Ιωνία. Το οδοιπορικό πραγματοποιήθηκε από τις 28 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2023 και ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης του Ζωγράφειου Σχολείου στο Τουρκικό Iδιωτικό σχολείο “Ekin Koleji” που βρίσκεται στο Κορδελιό.
Το οδοιπορικό ξεκίνησε με τη διάβαση της Γέφυρας των Δαρδανελίων μήκους 4.608 χλμ. που είναι η μεγαλύτερη σε μήκος κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο και η οποία βρίσκεται πάνω από τα στενά του Ελλησπόντου, το πέρασμα από την Ευρώπη στην Ασία, που υπήρξαν από από την Ομηρική εποχή το «μήλον της Έριδος» για τον έλεγχο της καίριας αυτής στρατηγικής θέσης. Επόμενος σταθμός ήταν η αρχαία πόλη της Τροίας με τα εντυπωσιακά τείχη και ακολούθησε η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Άσσου με το ναό της Αθηνάς, το μοναδικό δωρικό ναό σε ολόκληρη την Μικρά Ασία. Το οδοιπορικό συνεχίστηκε στην Αρχαία Πέργαμο, μία από τις λαμπρότερες πόλεις της αρχαιότητας με το Ασκληπιείο και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Αϊβαλί με τα γραφικά πέτρινα σοκάκια και τα παλιά ελληνικά αρχοντικά σπίτια που σώζονται ακόμη και σήμερα. Η επόμενη στάση ήταν στο γραφικό λιμάνι της Φώκαιας και στη συνέχεια διαμέσου Μενεμένης και Κορδελιού, το οδοιπορικό συνεχίστηκε στην πρωτεύουσα της Ιωνίας, την κοσμοπολίτισσα Σμύρνη, όπου το 1922 με την καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων τερματίστηκε με δραματικό τρόπο η μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία.
Ξεχωριστή θέση στο οδοιπορικό στη Σμύρνη αποτέλεσε η επίσκεψη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος και η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Ζωγράφειου Σχολείου με τη Γενική Πρόξενο της χώρας μας κ. Δέσποινα Μπαλκίζα. Το πρόγραμμα στη Σμύρνη περιελάμβανε εκτενή περιήγηση στην πόλη και συγκεκριμένα επίσκεψη στην Αγορά της αρχαίας πόλης της Σμύρνης που ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, στο ιστορικό κτήριο του Διοικητηρίου, στον Πύργο του Ρολογιού στην Πλατεία Κονάκ, στα παλιά ελληνικά αρχοντικά, στην Αγία Φωτεινή και φυσικά στην ιστορική προκυμαία της Σμύρνης, όπου άφησε ο Ελληνισμός τον τελευταίο του στεναγμό το 1922. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο “Kemeralti Bazaar” την ιστορική αγορά, στο κέντρο της Σμύρνης, στη γνωστή οδό “Dario Moreno” με τα γραφικά καφέ και στον ιστορικό Ανελκυστήρα ύψους 58 μέτρων που κτίστηκε με τούβλα που μεταφέρθηκαν από τη Μασσαλία και χαρίζει μια πανοραμική θέα της πόλης.
Το οδοιπορικό συνεχίστηκε στις Σάρδεις, την πρωτεύουσα της Λυκίας που υπήρξε για αιώνες ένα σημαντικό οικονομικό, πνευματικό και εμπορικό κέντρο του αρχαίου κόσμου και στην κατοικία της Παναγίας, στην Έφεσο, όπου πιστεύεται ότι πέρασε τα τελευταία της χρόνια η Παρθένος Μαρία, σε ένα μικρό πέτρινο σπίτι που έκτισε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Οι επισκέψεις στο χρόνο, την ιστορία και τον πολιτισμό ολοκληρώθηκαν στο τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο της Εφέσου, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και στο οποίο δεσπόζουν -ανάμεσα στα πολυάριθμα και σημαντικά εκθέματα- η Βιβλιοθήκη του Κέλσου αλλά και το μεγαλύτερο θέατρο του αρχαίου κόσμου, που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.