Για τα παιδιά είναι μια ξεχωριστή μέρα γιορτής ,κατά την οποία άνθρωποι όλων των ηλικιών διασχίζουν τις συνοικίες σε μια πομπή (Laternenzug) με χρωματιστά φαναράκια (Laterne) και τραγουδάνε παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στον Άγιο Μαρτίνο (Martinslieder). Τραγουδούν για την πράξη αγάπης του Μαρτίνου , για το πόσο όμορφο είναι να γίνονται όλοι μια φωνή, για να τραγουδήσουν για την αξία της προσφοράς .

Προχωρούν όλοι μαζί κρατώντας από το ένα χέρι τους γονείς τους και από το άλλο περήφανα τα φαναράκια τους. Η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική και η εικόνα με τα φαναράκια να λαμπυρίζουν στο σκοτάδι και τις παιδικές φωνές να γεμίζουν τους δρόμους με τραγούδια μοιάζει μαγική .

Η πομπή τελειώνει συνήθως στην πλατεία όπου μοιράζονται στα παιδιά γλυκίσματα ,τα οποία τα παιδιά τα κόβουν σε μικρά κομμάτια και αναλαμβάνουν να τα μοιραστούν με τα μέλη της οικογένειας , κάνοντας έτσι πράξη το νόημα της γιορτής .

Η γιορτή αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά ,πως να μοιράζονται τα υπάρχοντά τους με τους άλλους, όπως και ο Άγιος Μαρτίνος, που ήταν ένας απλός άνθρωπος που μοιράζονταν τα υπάρχοντα του και στήριζε όσους είχαν ανάγκη. Χαρακτηριστικά λέγεται ότι στη διάρκεια μιας χιονοθύελλας έκοψε στα δύο τον μανδύα του, για να ντύσει έναν γυμνό φτωχό και έτσι τον έσωσε από το κρύο.